luni, 6 ianuarie 2014

Medicina de pe internet

Fiecare ne dorim sa fim fericiti, sa avem o viata frumoasa dar in primul rand dorim sa fim sanatosi. Atata timp cat avem sanatate vom putea muta muntii din loc si ne vom putea lupta pentru indeplinirea fiecarui vis al nostru. In momentul cand apar cele mai mici semne ca organismul nostru sufera, incepem sa ne ingrijoram si vrem sa actionam cat mai prompt pentru a rezolva problema.
Datorita internetului oricine are posibilitatea de a se documenta si a culege nenumarate informatii. Ma opresc doar la cele medicale. E foarte bine ca fiecare doreste sa se cunoasca mai bine sau sa fie in cat mai multa cunostinta de cauza in momentul cand se confrunta cu o problema, in cazul asta de sanatate. Totusi trebuie avut in vedere ca internetul nu este doar o sursa de informare, ci si de dezinformare. Orice informatie trebuie obligatoriu trecuta printr-un filtru. Trebuie in primul rand verificata sursa. Majoritatea articolelor ce apar cand cauti pe Google (sunt cele mai citite), sunt scrise de jurnalisti, in ele este mai mereu amintit "un grup de cercetatori britanici" dar foarte rar este mentionata sursa. Aici ma refer la un link cu studiul propriu-zis. Am vazut si care au asemenea link-uri...de curiozitate le-am accesat. Surpriza! Ori nu se deschide pagina, ori "studiul" e preluat din vreo fituica din strainatate gen "Formula As", nefiind publicat in nicio revista medicala cu prestigiu. Vreau sa mai mentionez un lucru: pentru studiile noi aparute si cu semnificatie statistica trebuie sa platesti pentru a avea acces la ele.
In al doilea rand, chiar daca un articol contine doar adevaruri stiintifice, lucruri reale nimic adaugat sau reinterpretat, este foarte greu pentru cineva care nu este in domeniu sa intelega corect informatiile, cu atat mai mult sa le puna in practica unde ar fi cazul. De fapt si pentru medici care au alte specialtati decat cea despre care se aminteste intr-un articol, este destul de greu sa inteleaga tot, sa spunem ca isi fac o idee generala dar pe o baza mai bine fondata sa spun asa.
Avand toate astea in vedere (si ar mai fi foarte multe de spus si nenumarate argumente de adus) as dori macar un lucru: nu va autodiagnosticati si mai rau, autotratati dupa ce ati citit ceva pe internet si cum sunteti oameni inteligenti credeti ca ati inteles. Intotdeauna faceti mai mult rau decat bine!


In alta ordine de idei, sunt siderata sa vad atata inversunare si uneori chiar dispret impotriva medicinei alopate (medicina ce se practica in ziua de azi, cea din spitale). In Romania ne lovim de un sistem bolnav care nu tine seama de binele pacientului si isi bate joc de toti cei care fac parte din el. Cu toate astea sunt mii de medici care isi dedica viata pacientilor si daca nu lor personal, profesiei ce si-au ales-o. E greu sa vad lipsa de respect ce creste pe zi ce trece fata de o profesie pana la urma creata in folosul omenirii. Si absolut nimeni nu poate nega ca nu face bine.
Personal nu am nimic cu persoanele care prefera homeopatia sau tratamentele naturiste, ma rog, medicina alternativa. Au dreptul sa aleaga. Dar ar face bine sa faca alegerea in cunostinta de cauza! Se tot vorbeste de efectele adverse ale medicamentelor si de mafia farmaceutica, care omoara oameni cu zile. Bun! Dar va rog sa va interesati si de efectele adverse ale tratamentelor folosite in medicina alternativa, de asemenea si de efectele pe lunga durata. Daca dupa ce sunteti bine informati si chiar considerati ca va este indeajuns, atunci nu am nimic impotriva...doar nu uitati sa-i respectati si pe cei care nu sunt de acord cu voi (tine de cei sapte ani de acasa).

In fine, dupa toata aceasta poliloghie, va indemn sa aveti in primul rand voi insiva grija de voi si de sanatatea voastra, inainte de a trebui sa apelati la oricare din formele de medicina!

Va pup!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu